SALATALIK VE SALATALIĞIN CİLDE FAYDALARI

SALATALIK GENEL SAĞLIK İÇİN FAYDALARI -1

Mütevazi, çıtır salatalık, kavurucu yaz sıcağında yenmek için harika bitkisel bir besindir. Salatalık Hindistan kökenli olduğu sanılan en eski kültür bitkilerinden biridir.

salatalık-peeling-salatalikla-cilt

Bitkisi temelde bir sarmaşık ve bunun bilimsel adı Cucumis sativus olmak Cucurbitaceous ailesine aittir. Bu sebze genel sağlık üzerindeki etkileri olarak süper gıda olarak kabul edilir.

 

Bu bitkinin büyümesi son derece kolaydır ve çeşitli boyut, şekil ve renk yetiştirilir.  Dünya çapında yetiştirilir. Koyu yeşil ince deri için de, nemli zengin et ve içindeki minik yemeklik tohumlar vardır.Hafif tatlı bir tat vardır ve çoğunlukla çiğ salata veya sandviç ya da meyve suyu şeklinde yenir.

 

1. Kabızlıkla mücadele:

 

Salatalık kalori miktarı çok daha düşüktür ve sadece 15 gram 100 gram başına kalori içerir. Doymuş yağ ya da kolesterol içerir. Salatalık günlük tüketim, kronik kabızlık için bir ilaç olarak kabul edilebilir İçerisinde ki yüksek oran da ki su ve posa bağırsakların çalışmasına yardımcı olur..

 

2. yüksek lif:

 

Salatalık kabuğu lif için çok iyi bir kaynaktır.Kabızlık ve hazımsızlık azaltılmasına yardımcı olur ve mide hastalıklarını engeller ile bağırsak toksik bileşiklerini ortadan kaldırır.

salatalik-cilt

3. sağlıklı mesane ve böbrek:

 

Mesane ve böbrek hastalıkları ile ilgili öz nitelikleri vardır. Salatalık su içeriği sayesin de, idrar yapmayı teşvik ederek böbrek fonksiyonlarına yardımcı olur. Salatalığın düzenli tüketimi sonucun da , ayrıca böbrek taşları zamanla çözülür.

 

4. sindirime yardımcı olur:

 

Mide ekşimesi, asit, gastrit ve ülser hatta gibi sindirim sorunları salatalık veya salatalık suyu günlük tüketim tarafından tedavi edilebilir. Ayrıca kabızlık sorunu tedavi edebiliriz. Salatalık içinde protein sindirime yardımcı olur Erepsin denilen bir enzim içerir.

 

5. Bağırsak solucanı mücadele:

 

Sadece salatalık ve salatalık suyu suyu, salatalık tohumları da son derece yararlıdır. Salatalık tohumu bağırsak yollarini solucanından ortadan kaldırmak için doğal bir ilaç kabul edilir. Tohumlar Ayrıca mukoza burun ve boğaz siskinlikler tedavisinde etkili anti-enflamatuar özelliği vardır.

 

6. iyi dozda potasyum:

 

Salatalık potasyumun en iyi kaynaklarından biridir ve 147 mg başına 100 gram potasyum içerir. Bu kalp dostu elektrolit vücuttaki kan basıncı düzeyini azaltır ve sodyum etkilerini en aza indirerek kalp hızını azaltır.

 

7. yüksek antioksidan:

 

Salatalık iyi B karoten ve lutein zea-xanthin A-karoten gibi antioksidan miktarını içerir. Yaşlanma ve diğer yaş ilgili hastalıkların neden serbest radikallere karşı hareket eder..

 

8. iltihabı azaltır:

 

Taze salatalık özleri de istenmeyen inflamasyonu azaltmak bilinmektedir.Cyclo-oxyenase gibi pro-inflamatuar enzim aktivitesi yaşayan ve üzerinde aşırı iltihaba neden olan nitrik oksit üretimini önleme görevi gerçekleştirir.

 

9. şeker hastaları için faydalı:

 

Salatalık suyu hormon içerir. Bunlar için Diyabetik hastalar için son derece faydalı olan insülin üreten pankreas tarafından ihtiyaç vardır. Bakır salatalık aynı zamanda sağlıklı kan hücreleri üretmek için yardımcı olur ve vücuttaki kan dolaşımını artırır

 

salatalik-cilt-bakimi

Salatalık Cilt İçin Faydaları -2

Salatalığın cilde Faydaları:

 

En çok saç bakım ve cilt bakım ürünlerinin ana bileşeni olarak de salatalık kullanılmaktadır.  Ham meyve olarak da birçok güzellik salonları ve kaplıcalar da cilt için oldukça sık kullanılır. Örneğin şişlik göz çevresi kırışıklıklarını azaltmak için kullanılır.

 

Salatalık kullanmanın cilt için avantajlarından bazıları şunlardır:

 

17.Cildi canlandırır:

 

Salatalık cilt en büyük ve en önemli yararı,Cilt Canlandırmaya yardımcı olmasıdır. .Salatalık suyu içeren yüz maskeleri, cilt sıkılaştırma için oldukça yararlıdır.

 

18.  bronzlaşma Cildi tekrar eski haline getirir:

 

Salatalık içerisinde ki doğal özlerle cilt renginizi açar daha sağlıklı parlak bir görünüm kazanmanıza yardımcı olur.

19. göz şişliklerini kontrol eder:

 

İçerisin de ki Askorbik asit ve caffeic asit sayesin de salatalıkgöz altın da olan şişliklere su toplamalarına göz altı morluklarına iyi gelir.

 

20. güneş yanıklarını yatıştırmaya yardımcı olur:

 

Yanmış cildinize salatalık dilimlerikoyarak  güneş yanıkların da cilt üzerinde anlık rahatlama getirir. Bu nedenle salatalık güneş yanığı tedavisi için doğal ve yumuşak bir alternatiftir.

 

21. cildi gençleştiriyor:

 

En yaygın olarak salatalık ve salatalık suyu cilt geliştirmek ve cilt gençleştirmek için kullanılır. Salatalık suyunu birkaç damla limon suyu ile karıştırın ve yüz maske olarak uygulayın. Bu ten renginizi açıcak ve cilt için bir parlaklık kazandıracaktır..

 

22. geniş gözenekleri kapamaya yardımcı olur:

 

Salatalık, açık gözenekler tedavi etmek için de kullanabilirsiniz. Salatalık suyunu toner olarak kullanabilirsiniz. Ayrıca elma sirkesi, domates suyu ile de tonerinizi daha etkin kılabilirsiniz aynı zaman daAloeVera jel ile de karıştırabilirsiniz.

 

23. selülitle savaşır:

 

Salatalık da selülit tedavisin de yardımcı olabilir. Kahve kalın bir hamur yapmak için ham bal ve salatalık suyu ile karıştırın. Bu etkilenen bölgelere uygulayın, temiz bir kumaş sarın ve 30 dakika bekletin. Daha sonra soğuk suyla temizleyin. Salatalık yiyerekteselülit tedavisine yardımcı olabilirsiniz.

salataligin-cilde-faydalari

24.  Cildi gençleştirir

 

Salatalık, ciltte ki nemi tutar.iyi nemli cilt tutan su % 95’i içerir. Salatalığın tohumları zengin E vitamini ve potasyum ince çizgileri azaltmada yardımcı olur kırışıklıkları, lekeleri ve diğer yaşlanma belirtilerini azaltır.

 

25. koyu halkaları azaltır:

 

Salatalık dilimleri göz çevresi koyarak da koyu halkaları görünümünü hızlı bir şekilde azaltır. Antioksidanlar ve silis içinde salatalık cildi gençleştirmek ve karanlık çevrelerin azalmasına yardımcı olur. 2 dilim salatalığı gözler etrafına yerleştirin ve 20 dakika bekletin.Alternatif olarak, ayrıca salatalık suyu 2 pamuk yardımıyla göz çevrenize sürün.

 

Hazırladığınız salatalık rendelerini ya da sularını kullanım sırasın da hazırlayınız. Tek kullanım için hazırlayınız. Bu tarz bitkisel sular uzun süreli kullanım için uygun değildir. Bekleyen bitki özleri vitamini ve asit yapısı bozunarak olumlu etkilerini kaybeder. Hatta ciltte alerjiye neden olabilir.

SALATALIK KULLANIMI UYGULANMASI UYGULAMA TEKNİKLERİ -3

Bu olağanüstü sebze oldukça düşük kalorilidir. Salatalığın içerisin de su ve elektrolitlerin yanın da onlarca vitamin ve mineral vardır. Salatalık içerisin de dengeli beslenme için gerekli tüm besin maddeleri içerir. Bu besinlerin orta veya küçük miktarlarda bulunur ve vücutta bu besinler  amaca hizmet eder.

 

Salatalık doymuş yağ, kolesterol ve sodyum oranından düşük bir besindir. A vitamini, pantotenik asit, magnezyum, fosfor ve magnezyum gibi vitamin ve minerallerin iyi birdepo  kaynağıdır. Ayrıca potasyum, folates, karbonhidrat, Vitamin k ve çinko C vitamini yüksek oran da içerir. Bu besinlerin hastalık tedavilerin de  ve vücut işlevinin artırılması gibi çeşitli yollarla vücut sağlığını korumaya yardımcı olur.

 

Hazırlanması ve sunumu:

 

Salatalık üç ana türü vardır.

 

Çiğ yenen ve dilimlenmiş salatalık.

Onlara daha uzun raf ömrü ve lezzet vermek için turşusu salatalık turşusu olarak da kullanılabilir.

 

Salatalığı satın alırken taze ve organik ürünleri satın aldığınıza emin olun.

Renkleri koyu yeşil  olmalı ve sıkı ve sağlam doku içinde olmalıdır.

Üzerin de herhangi noktalar olan veya kesik ve sarı renkli salatalıkları satın almaktan kaçının.

Salatalığı diğer zararlı kimyasallardan kaldırmak için yemeden önce yıkayın.

Depolama:

 

Salatalık, neredeyse bir hafta boyunca buzdolabında saklanabilir.

Salatalık soyulmuş ise, o zaman nemin kaçmasını önlemek için hava geçirmez bir kap içinde saklayabilirsiniz.

En iyi beslenme için salatalık 2-3 gün içinde satın alınarak yenilmesidir.

Salatalığı oda sıcaklığında uzun süre bırakılmamalıdır.

 

Salatalığı salatalarınıza tonerlerinize sıkça koymalısınız. Böylelikle hem içeriden hem de dışarıdan salatalığın faydalarından yararlanmış olursunuz. Oda sıcaklığın da bıraktığınız salatalık yumuşar ve bozulmaya başlar bu tarz besinleri tüketmeyiniz kullanmayınız. Salatalık suyunu zeytin yağı, badem yağı gibi temel yağlarla birleştirerek saçınız ya da cildiniz için doğal maskeler hazırlayabilirsiniz. Salatalık cildinizin rengini açtığı için cildiniz de hassalaşma olabilir. Bu yüzden cildinizi nemlendirici losyonlarla desteklemeli tam bir cilt koruması uygulamalısınız.

Principle

Nutrient Value

Percentage of RDA

Energy 15 Kcal <1%
Carbohydrates 3.63 g 3%
Protein 0.65 g 1%
Total Fat 0.11 g 0.5%
Cholesterol 0 mg 0%
DietaryFibre 0.5 g 1%

Vitamins

Folates 7 µg 2%
Niacin 0.098 mg <1%
Pantothenicacid 0.259 mg 5%
Pyridoxine 0.040 mg 3%
Riboflavin 0.033 mg 3%
Thiamin 0.027 mg 2%
Vitamin A 105 IU 3.5%
Vitamin C 2.8 mg 4.5%
Vitamin E 0.03 mg 0%
Vitamin K 16.4 µg 13.6%

Electrolytes

Sodium 2 mg 0%
Potassium 147 mg 3%

Minerals

Calcium 16 mg 1.6%
Iron 0.28 mg 3.5%
Magnesium 13 mg 3%
Manganese 0.079 mg 3.5%
Phosphorus 24 mg 3%
Phosphorus
Zinc 0.20 mg 2%

Phyto-nutrients

Carotene-β 45 µg
Crypto-xanthin-β 26 µg
Lutein-zeaxanthin 23 µg